Att börja släktforska i rätt tid

Åh! Jag och min släktforskning. Jag är så jävla bra! För bra för att någonsin bli färdig känns det som. Men en vacker dag kommer jag att ha fått ihop den där boken. Får bara hoppas på att alla som lever idag även lever då och får ta del av resultatet. Önskar så att morfar min hade varit i livet och fått ta del av detta arbete. Men samtidigt. Hade det inte varit för honom så hade jag aldrig börjat. Jag tog över det material han påbörjat. Och faktiskt. Hade morfar inte gått bort hade jag inte fått upp intresset så här mycket. Och jag hade kanske inte fått möjligheten att få all den information som jag nu fått från hans äldre bror och yngre syster. Och mormor också för den delen. De är värdefulla informationskällor. Historieböcker värda den bästa platsen i hyllan. Så om du som läser detta sitter där och tänker att släktforskning är något som man ska hålla på med när man är pensionär vill jag bara säga att ju tidigare man börjar desto mer information kan man få. Ta vara på släktingar som lever idag och ställ de frågorna som du inte kan få svar på när de är borta. Be dem beskriva livet förr, guida dig runt i bygderna, visa foton som bara de vet vilka föreställer. Värdefull information. 
 
Igår märkte jag att jag gått bet på information som jag trodde var om min morfars mormors mormors bror. Jag hade hittat bilder på "honom" och hans familj och en massa information. Men sen visade det sig att det var fel person. Så alla timmar gällande honom fick raderas. Men det kändes så meningslöst att ha letat upp alla dessa dokument och lagt ner så mycket tid på det. Så jag bestämde mig för att skriva ett mejl till kvinnan (i USA) som hade bilderna och berätta vad jag hittat och att hon hade fått det hela om bakfoten. Och jösses vad hon blev glad för den informationen. Det var hennes släkt i rakt uppåtgående led. Så nu har vi mejlat lite och jag känner att det blev en skön lite paus från mitt egna letande att hjälpa henne istället. Så i och med detta var det inte alls meningslös tid. Jag har istället varit med och hjälpt en annan släktforskare att få korrekt information vilket är väldigt betydelsefullt. 
 
Nu ska jag forska vidare. Igår följde jag morfars farfars syster bort till Raus där hon gifte sig. Nu ska jag se vart hon och hennes familj tog vägen. Och kanske hittar jag även den gravplats där hon ligger. 
 
Fortfarande mycket att gå igenom. Mycket att leta upp. Och MYCKET att sammanställa. Men jag är så inspirerad och tycker att det är så kul och intressant så det är bara till att fortsätta.
 
Här bjuder jag nu på två bilder från min promenad igår. Martin ville ha nya stearinljus så jag gick till Rusta och köpte det. I vinterlandskapet. Kallt som tusan. Höll på att ge upp efter två minuters promenad men envisade mig med att jag faktiskt skulle ha de där ljusen. 90 minuter senare var jag framme vid Rusta. Japp. Det ligger 8km norrut. Men det var en skön promenad trots allt. Och jag tog bussen hem. Faktiskt ^^
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0